Skönhetsindustrin – Gör ett medvetet val när köper smink

Svenskarna sägs vara de som spenderar mest pengar på smink i Europa. I en undersökning av Eurostat konstaterades att en genomsnittlig svensk spenderar 87 euro på kosmetika varje år. Det är mer än britterna, som bara spenderar 66 pund, och tyskarna, som spenderar 61 euro. Köp billiga hårfärger online hos Luxplus här hittar du också mycket bra smink.

Men vilket pris betalar vi för våra perfekta ansikten?

Under de senaste åren har det funnits en växande oro för kosmetikas säkerhet. År 2016 visade en rapport från Kemikalieinspektionen att många populära sminkprodukter innehöll farliga ämnen. Dessa inkluderade tungmetaller som bly och arsenik samt kemikalier som är kända för att vara cancerframkallande eller giftiga.

Vad finns i våra sminkprodukter?

De flesta av dem är tillverkade av en rad kemikalier, inklusive oljor, vaxer, färgämnen och konserveringsmedel. Vissa av dessa ämnen kan vara farliga för vår hälsa om de används i stora mängder eller under lång tid.

Vad bör vi undvika i vår smink?

Några ämnen som du kanske vill se upp med är parabener (konserveringsmedel), ftalater (mjukgörare) och nanopartiklar. Parabener är kända för att vara hormonstörande, ftalater kan orsaka reproduktionsproblem och nanopartiklar kan vara…..giftiga om de kommer in i kroppen. Så vad kan vi göra för att se till att vårt smink är säkert?

Ett av de bästa sätten att skydda sig är att läsa ingrediensförteckningen. Om du inte kan uttala det eller inte vet vad det är, är det förmodligen bäst att undvika det. Du kan också välja produkter som är certifierade ekologiska eller naturliga. Dessa har tillverkats med färre kemikalier och är mindre skadliga.

Vilket smink är testat på djur?

År 2018 uppskattades det att cirka 500 000 djur används globalt sett i toxicitetstester för kosmetika varje år. Dessa inkluderar kaniner, marsvin, hamstrar, råttor och möss. Testerna innebär att man applicerar kemikalier på djurens hud eller ögon eller tvångsmatar dem.

Även om djurförsök för kosmetika är förbjudet i Europeiska unionen gäller detta inte importerade produkter. Det är därför viktigt att vara medveten om vad du köper och varifrån det kommer.

När du köper kosmetika bör du leta efter produkter som är certifierade som djurfria av organisationer som PETA eller BUAV. Det innebär att de inte har testats på djur i något skede av produktionen.

Du kan också kontrollera om ett företag är med i leaping Bunny-programmet. Detta är ett internationellt initiativ som kräver att företag lovar att inte testa sina produkter på djur.

Varför ekologiskt smink?

Ekologisk kosmetika tillverkas av ingredienser som har certifierats som ekologiska. Det betyder att de har odlats utan användning av syntetiska gödningsmedel, bekämpningsmedel eller herbicider. Ingredienserna måste också uppfylla vissa kvalitetsstandarder som garanterar att de inte är skadliga för människors hälsa eller miljön. Ekologisk kosmetika testas inte på djur och många är veganvänliga.

Hur kan jag minska mängden kemikalier i mitt smink?

Det bästa sättet att minska mängden kemikalier i din smink är att köpa produkter som är certifierade ekologiska eller naturliga. Dessa har tillverkats med färre kemikalier och är mindre skadliga. Du kan också läsa ingrediensförteckningen och undvika att köpa produkter som innehåller skadliga ämnen.

Ett annat sätt att minska din exponering att använda mindre smink är att använda mindre smink. Försök att använda färre produkter eller att använda smink endast vid speciella tillfällen.

Kom ihåg att ta bort sminket innan du går till sängs. Det hjälper dig att hålla din hud frisk och fri från skadliga kemikalier.

Så där har du det, allt du behöver veta om sminkindustrin! Svenskar må älska sin kosmetika, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna. Läs etiketterna noga och välj produkter som är certifierade grymma djurfria för att hjälpa till att hålla djuren säkra.

Tack för att du läste!