Kläder i bambu – ett alternativ till bomull?

Att textilproduktion och klädindustrin har en enorm inverkan på miljön är ingen hemlighet. Bomull kräver mycket vatten och om den inte odlas ekologiskt används mycket bekämpningsmedel.

Syntetiska kläder frigör mycket mikroplaster som sedan släpps ut i omgivningen. Ett alternativ som blivit allt populärare är kläder som är gjorda i bambu. Allt från bambustrumpor dam till tröjor och accessoarer har börjat inta marknaden.

Bambu växer snabbt utan gödningsmedel och behöver inte konstbevattning. Det som är avgörande för om kläder i bambu är mer miljövänliga är hur textilerna framställs. Men bambu är ett alternativ för den som uppskattar kläder i bomull.

Att hitta mer miljövänliga kläder i bambu

Ett företag som säljer kläder i bomull är Weard som använder ett slutet system som gör det möjligt att återanvända kemikalier. För den största miljöpåverkan sker vid framställning av kläder, från odling till tillverkning av kläder. Kemikalierna som används vid framställning av kläder påverkar inte bara miljön utan människor som arbetar och bor nära fabriker.

Ett slutet system som kan klassas som miljövänligt bidrar till att minska att kemikalier släpps ut i naturen. Återanvändningen minskar även mängden kemikalier som används totalt. Samtidigt är det bra att köpa kläder i bra kvalitet som håller längre.

Det beräknas att modeindustrin kan stå för runt 10 % av globala utsläppen av växthusgaser. Snabbmodet har framför allt en stor inverkan på miljön och det är bättre med kläder som går att använda många säsonger.

Är kläder i bambu sköna att använda?

Faktum är att bambukläder är jämförbara med kläder i ren bomull. Många uppskattar underkläder och strumpor i bomull som inte bara är mjuka, det naturliga materialet gör att huden kan andas.

När det är kallt så värmer bambu och när det är varmt bidrar bambufibrer till att svalka. Personer som svettas mycket upplever även att bambu absorberar mer fukt än många andra material.