Böcker i ständig utveckling

Väldigt tidigt i människans historia började folk att skriva. Till en början var det inte ett utvecklat alfabet, utan mest bilder. Men ganska snart började de olika skriftformerna att utvecklas. Idag finns det runt 6 000 språk i världen. Många av dessa är nästan helt försvunna, bland annat för att de inte har något skriftspråk. Det visar hur viktigt det är att uttrycka sina tankar på ett mer permanent sätt.

Nu är det inte bara böcker som kan rädda ett språk, men de spelar en stor roll. Samtidigt är böcker grunden för det mesta i samhället. Information och utbildning, men också nöje och ett sätt att slappna av på. Böcker fortsätter att vara en viktig del av de flesta människors liv. Och nu är det ännu lättare att läsa böcker eftersom du har gruppen ljudböcker.

Ljudböckernas intåg i samhället

Till en början fanns det inte så många ljudböcker. Det var mest en tjänst som gavs till de blinda eller synskadade. Vanligt folk läste en riktig bok var åsikten som de flesta hade. Allt det där har nu förändrats, vilket faktiskt har gett allt fler möjligheten att läsa mer. Med ljudböckernas intåg blev det både lätt och billigt att läsa böcker. Eller lyssna till dem, vilket kanske inte är exakt det samma.

Idag har du alltså flera företag som erbjuder ljudböcker till ett rimligt pris. Du behöver inte alltid köpa dem utan prenumererar på möjligheten att läsa dem. Det innebär också att du inte behöver skaffa stora bokhyllor där böckerna samlar damm. För allting sker på din mobil eller dator. Det är väldigt praktiskt eftersom du kan läsa precis var som helst. Du riskerar inte att boken blir våt när du ligger i badkaret och du slipper hålla en tung bok i handen på tunnelbanan. Aftonbladet tar upp frågan om ljudböcker.

Uppmuntra folk till att läsa

Det är viktigt att läsa böcker. Inte bara för de som går i skolan, utan även för resten av befolkningen. Du får ett större ordförråd genom att läsa, speciellt om du varierar dina böcker. Det gör det enklare att kommunicera med andra, vilket alltid är ett plus. Om du läser böcker har du något att prata med om andra, det kan vara en inkörsport till en konversation.

Läsning har visat sig sänka stressnivån i kroppen. Pulsen blir lägre och du slappnar av. För att inte tala om fördelen du får när det kommer till att hantera konflikter. I böckernas värld får du lära känna olika personligheter och deras situationer. Det får dig att utveckla förmågan att tänka kritiskt, analysera de olika sidorna och därmed fatta beslut. En fördel som de flesta behöver. Ljudboksföretag nomineras till statligt pris.

Vad ska du läsa?

Det finns inga riktlinjer för vilken typ av bok som är bäst. De som har ett bra språk kan vara en fördel, men det går alltid att blanda vilt när du tillhör en bokklubb. Med ljudböcker blir det lättare att läsa flera böcker, och du vågar kanske prova på något nytt. Det kostar ingenting när du har en månadsprenumeration, så du har ingenting att förlora. Om du inte tycker om boken läser du en annan.

När någon får ett pris blir hens böcker genast populära, och det är ju helt rätt. Nobelpriset i litteratur kan vara ett bra ställe att börja med om du inte är så van vid att läsa. Det är inte vem som helst som får det stora priset, utan de har bidragit till böckernas värld på ett utmärkande sätt. Vilket dock inte betyder att du tycker om deras böcker direkt. Men det kan vara roligt att läsa dem ändå.

De flesta läser olika sorters böcker hela tiden. Dels har du de du väljer själv, för att slappna av efter jobbet. Noveller, romantiska romaner, detektivhistorier eller vad du än tycker om. Men om du tänker efter så finns det något att läsa nästan varje dag. Instruktionerna till den nya tvättmaskinen. Information på jobbet om nya produkter. Läsning är en del av livet, vare sig det är för nöje eller nytta.

Alltid bra att läsa

Så läsning är alltså en väldigt viktig del av att må bra, och för de som vill gå framåt. Med ljudböcker har du säkert större möjlighet att få med dig lite extra läsning. För du kan lyssna på dem när du pendlar till jobbet, är ute och jobbar i skogen eller sitter framför brasan där hemma. De är enkla att ladda ner och läsa.

Sedan kan du alltid varva ljudböcker med så kallade vanliga böcker. Det ena behöver inte utesluta det andra. Båda formerna av läsning är ett nöje, och bra för dig. Kasta dig ut i böckernas värld, det är ett beslut som du aldrig kommer att ångra.