Vid längre utlandsresor är det viktigt att ha rätt mobilabonnemang, inte minst om du ska på en volontärresa utomlands och måste kunna kommunicera med personer på plats samtidigt som du gärna vill kunna ringa hem också. Alla mobilabonnemang erbjuder inte samma priser och tjänster för utlandssamtal, så det är viktigt att jämföra de olika operatörerna för att hitta rätt. Jämförelsesidor som Mobili gör det enklare att hitta rätt mobilabonnemang, för de samlar information som kan vara svår att hitta själv och gör den lättillgänglig. Genom att välja rätt abonnemang från början kan du ringa lika enkelt som du gör när du befinner dig i Sverige.
Samma villkor inom EU
Tiden när surf och samtal i olika europeiska länder kunde kosta en hel förmögenhet är tack och lov över. Alla mobiloperatörer måste numera erbjuda samma priser för samtal, sms och surf i EU- och EES-länder. Det är inte något som mobiloperatören får ändra på, utan det är en del av EU-reglerna. Du betalar därför lika mycket som det kostar hemma i Sverige när du surfar på mobilen, ringer inrikes- eller utrikessamtal och skickar sms. Majoriteten av alla stora mobiloperatörer har även fortsatt med samma regler för Storbritannien, trots att de inte är en del av EU längre. Alla gör dock inte det, så det är viktigt att kolla upp vad som gäller innan du tecknar abonnemanget. Här kan du jämföra abonnemang och se vad de olika operatörerna erbjuder.
Tilläggstjänster kan vara ett bra val
Om du reser ofta mellan olika länder som inte är en del av EU/EES, kan det vara ett bra val att välja ett mobilabonnemang som erbjuder olika tilläggstjänster för att ringa till och från specifika länder. Befinner du dig i ett land under några veckor kan du lägga till billiga samtal till och från det landet under den perioden, för att sedan säga upp tilläggstjänsten när den inte behövs längre.
Ett annat alternativ är att välja ett abonnemang med tillägg som fungerar utomlands under en tidsperiod. Tre har till exempel en tilläggstjänst som heter 3världen och med den kan du ringa, sms:a och surfa som hemma i Sverige i 80 olika länder under 30 dagar. Andra mobiloperatörer har liknande tillägg med varierande tidsperioder.
Att känna till vid längre resor
Ska du befinna dig utomlands i längre tid än några månader kan din mobiloperatör kräva att du skaffar ett lokalt mobilabonnemang istället. Om du till exempel ska befinna dig i Polen i sex månader så behöver de inte tillåta att du använder ditt svenska abonnemang, trots EU-reglerna. Den allmänna regeln är nämligen att du i huvudsak ska befinna dig i det land där abonnemanget är tecknat. Mobiloperatörerna kontrollerar regelbundet vilken mast du är uppkopplad till och kan se om du inte befinner dig i Sverige.
Många volontärarbetare som befinner sig utomlands under längre perioder väljer att skaffa lokala kontantkort istället för att använda sina svenska abonnemang eller kontantkort. Det är ofta omöjligt att teckna ett abonnemang om man inte är medborgare i det land som man befinner sig, men kontantkort är lätt att köpa och använda.