Om du ska kombinera din volontärresa med att jaga kan du behöva ha med dig ett eller flera jaktvapen. Eller du kanske till och med ska jaga som volontär? Det går till exempel att hjälpa till med gallring i länder som behöver det för att se till att naturen fortsätter vara i balans.
Skottland har till exempel problem med för mycket hjort, eftersom det inte finns några naturliga fiender som till exempel varg i landet. 1990 hade landet en halv miljon hjortar och det har nu dubblats till en miljon. Gallring är ett måste för att kunna hantera skador på både vild och odlad skog som orsakas av betande hjort. Skadorna kostar landet miljontals pund varje år. Gallring är därför ett nödvändigt ont och det går att vara med på det om man vill i september varje år. Det går att boka jaktresor genom flera olika arrangörer.
En del jaktgårdar har redan vapen som gästerna kan använda, men många väljer att jaga med sina egna vapen. Moderna jaktvapen från Steel Action är till exempel populära eftersom de kombinerar en robust stålkonstruktion, roterande huvudbult och rak dragteknik.
Resa inom EU
Om du ska resa med ett vapen som kräver licens för att jaga eller tävla med skjutvapen måste du anmäla till Tullverket att du ska föra med dig ett vapen. Du måste alltid ha med dig din vapenlicens.
Ska du resa till ett annat EU-land eller inom Sverige kan du anmäla det direkt på Tullverkets webbsida. När du passerar den svenska gränsen väljer du sedan den gröna eller blå filen. Om en tulltjänsteman ber om det måste du visa upp ditt anmälningsnummer. När resan är avklarad måste du avanmäla vapnet, genom den länk som du fick i e-postmeddelandet vid anmälan.
För resor inom EU kan du även anmäla direkt vid gränsen genom att söka upp en tulltjänsteman. Sedan visar du upp ditt vapen och din vapenlicens.
Reglerna för resor inom EU omfattar även Norge, även om de inte tillhör EU.
Resa utanför EU
Om du ska resa till ett land utanför EU (förutom Norge) måste du deklarera att du för med dig ett skjutvapen och/eller ammunition. Det gör du genom att fylla i Tullverkets blankett Enhetsdokument som du hittar på deras webbsida. Du fyller både i en blankett för ut- och inresa i EU. Vid gränsen måste du gå till filen för dig som har något att deklarera.
Tänk på att Storbritannien inte är med i EU längre och samma regler gäller för dem som för andra länder utanför EU.
Vid mellanlandningar i ett EU-land
Ska du mellanlanda i ett EU-land ska deklarationen (genom enhetsdokumentet) lämnas till Tullverket i Sverige. Det gäller oavsett om du inte ska hämta ut bagaget eller om du gör det för att själv sätta det på det anslutande flyget. Ska bagaget lämnas ut måste du dock även kontakta den behöriga myndigheten i landet där du mellanlandar, för att ta reda på vad som gäller när du lämnar landet.