Brinner du för humanitärt arbete kanske du funderar på att volontärarbete utomlands. Det är en chans att kunna bidra och göra nytta. Samtidigt kan volontärturism kan annars skada mer än göra nytta, framför allt om du vill arbeta med barn.
Res på humanitärt arbete med omsorg om mottagaren
Det finns bland annat larm från SOS Barnbyar att volontärindustrin påverkar barn negativt. Därför är det bäst att vända sig till etablerade organisationer och föreningar. Då får du den utbildning och förberedelse som behövs för att möta behoven på plats.
Det är trots allt det humanitära behovet som ska gå först. När du väl hittat rätt organisation och ska resa utomlands finns det lite annat att tänka på. Känns det inte rätt finns det gott om möjligheter till volontärarbete i Sverige.
Försäkringar – vem står för vad?
Reser du via en större organisation kommer du troligen få hjälp med försäkring under tiden du arbetar för organisationen. Det ska framgå tydligt i ditt avtal innan du reser. Däremot kan du behöva se över både hemförsäkring och skaffa en privat reseförsäkring. Hos Försäkringsguiden kan du fördjupa dig i olika typer av försäkringar du kan behöva.
Du kan behöva en reseförsäkring om du ska resa privat i samband med volontärresan. I en hemförsäkring ingår ett reseskydd men beroende på vart du ska resa kan det finnas undantag och begränsningar. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller normalt 45 dagar och du ska alltid kontrollera innan avresa så du har en fullgod reseförsäkring.
Hyra ut bostaden? Tänk på hemförsäkringen
Ska du vara borta en längre tid kanske du hyr ut bostaden i andra hand. Eventuell inneboende behöver i de flesta fall en egen hemförsäkring. Det gäller även den som hyr i andra hand. Därför kan du ställa krav på att personen tecknar en hemförsäkring för att få hyra.
Samtidigt finns det speciella försäkringar som skyddar dig som hyr ut. Det gör att du kan slappna av lite mer under tiden du är bortrest. Då kan du ägna dig helhjärtat åt humanitärt arbete utan oro för hemmet.