Volontärarbete inom humanitärt bistånd bedrivs för att hjälpa offer vid olika typer av kriser som naturkatastrofer eller väpnade konflikter. Vanligtvis består denna hjälp av förnödenheter som mat, vatten, medicin, tält och andra saker som behövs hos de drabbade. Ett annat namn på denna form av hjälp är nödhjälp och den skiljer sig från konventionella bistånd vars syfte är långsiktig utveckling. Fortsätt läsa för att bli upplyst om de otroliga möjligheterna till jobb, praktik och volontärarbete inom humanitärt bistånd.

Humanitärt bistånd började med Röda Korset

Naturligtvis har någon form av volontärarbete och bistånd funnits under mycket lång tid. Dock var det inte förrän 1859 med grundandet av Röda Korset som humanitärt bistånd i organiserad form tog fart.

Röda Korset grundades av affärsmannen Henry Dunant efter att ha blivit påverkad av fransk-österrikiska krigets strider nära sitt hem. Han organiserade därför en grupp frivilliga för att hjälpa skadade soldater från båda sidor. Detta blev startskottet till det som skulle utvecklas till den internationella rörelsen Röda Korset samt Genèvekonventionen.

Det tog inte lång tid förrän principen bildades om att grupper som ger humanitärt bistånd ska upprätthålla en neutral position, och på så vis kunna agera i konflikter utan att attackeras. Sedan dess har många grupper för humanitärt arbete vuxit fram. I arbetet tillhandahåller ofta regeringar och kändisar hjälp på något sätt. Till exempel har många kändisar gjort insater genom LiveAid-konserten 1985, 11 september och jordbävningen i Haiti 2010.

Många möjligheter till volontärarbete

Det kan kännas som en utmanande uppgift att säkra ett jobb inom humanitärt bistånd. Faktum är att det krävs mer än enbart vilja och hjärta. Med tanke på att tusentals begåvade individer med ett varmt hjärta vill ställa upp lägger humanitära organisationer allt mer vikt på professionella kandidater. De letar efter kandidater som kan följa gällande humanitära standarder och bidra med användbara färdigheter. Av denna anledning kan det vara svårt att bestämma sig för vad som ska studeras inför denna typ av arbete. Här presenteras därför olika tips på hur du kan förbereda dig på bästa sätt:

  • Utveckla dina färdigheter och vårda din passion.
  • Utbilda dig på högskolenivå.
  • Skaffa erfarenhet medan du studerar.
  • Lära dig ett främmande språk.

Fortsätt läsa för se närmare på dessa sätt att öka dina möjligheter för humanitärt arbete.

Topp 4 vägar till humanitärt arbete

1. Utveckla dina färdigheter och vårda din passion – Det existerar en rad varierande alternativ för arbete inom det humanitära området och därför kan du förmodligen utveckla en talang du redan har. Några alternativ är ekonomi, flyktinghjälp, folkhälsa, juridik, livsmedelshantering och näringslära. Arbetets färdigheter kan variera alltifrån omvårdnad till statsvetenskap. Tänk på att kraven varierar från organisation till organisation beroende på dina särskilda färdigheter. Till exempel lägger UNHCR stor vikt vid att anställa jurister.

När du har identifierat vilket område som passar dig är det en bra idé titta på vilken karriär personer i en liknande positionen har. Ett tips är att söka på webbplatser som Linkedin eller webbsidor om karriärutveckling. Målet är att undersöka hur karriärvägen ser ut, däribland vad de studerade på universitetet och vilken praktik de genomgick. Du kanske kan kontakta en person i en position du är intresserad av och be dem om karriärråd. Inte minst kan det ge dig värdefull upplysning om vilka utmaningar som finns och misstag att undvika.

2. Utbilda dig på högskolenivå – Eftersom konkurrensen om humanitära arbeten är hård kommer en examen få dig att sticka ut. Om det står mellan dig och en annan person med en liknande nivå av erfarenhet kan din examen vara det som avgör. Dock behöver du inte nödvändigtvis påbörja ett flerårigt program, utan kan börja med att läsa fristående kurser för att upptäcka nya intressen och färdigheter. Alternativt kan du om du redan är säker studera ett program som passar dina talanger.

3. Skaffa erfarenhet medan du studerar – Under din studietid kan det vara ett idealiskt tillfälle att praktisera eller arbeta extra inom relevanta områden. En möjlighet är att sikta högt och försöka hitta en praktikplats vid en internationell organisation. I själva verket kan relevant och gedigen erfarenhet uppväga en hög utbildning som doktorsexamen. Tänk på att de flesta positioner som nybörjare kräver viss arbetslivserfarenhet inom humanitärt arbete. Missa därför inte dina möjligheter till att bygga upp din erfarenhet för det kan vara det som gör skillnad om du får arbetet eller inte.

Se till att upprätthålla ditt sociala nätverk av kontakter, var engagerad och delta i aktiviteter relevanta för området du eftersträvar.

4. Lära dig ett främmande språk – I och med att humanitära arbetare ofta utför arbetet i utvecklingsländer är det rekommenderat att behärska några språk. Bestäm i förväg var du vill arbeta för att lära dig det lokala språket som talas där. De vanligaste språken inkluderar arabiska, franska, spanska och ibland portugisiska. I Sydamerika eller Mellanöstern är framförallt språken spanska, portugisiska samt arabiska mycket fördelaktiga eftersom många inte talar engelska. Att lära sig ett språk är också ett sätt för dig att balansera eventuell brist på arbetslivserfarenhet.

Få ditt första humanitära arbete

Det är inte helt lätt att få ditt första arbete inom fältet. Var därför öppen för möjligheterna som dyker upp och var beredd på ansträngning från din sida. När du söker arbete fokuserar inte sällan kandidater på välkända organisationer där det kan vara svårare att bli upptäckt. Faktum är att det finns gott om små organisationer som gör ett utmärkt arbete och som ger samma praktiska erfarenhet som de större.

Så länge du är tålmodig och utvecklar dina färdigheter och erfarenhet ökar det dina chanser för drömjobbet. Glöm inte heller bort att ditt drömjobb kan förändras och utvecklas när du börjar med ditt första arbete.

Det viktiga är att vara fokuserad på ditt mål och göra det som tar dig närmare detta mål. Vilken roll vill du helst ha inom humanitärt arbete? Hur skapar du mervärde till organisationen? Dessa är viktiga frågor att kunna besvara. Om du på ett tydligt sätt kan formulera dina kompetenser och mål, samtidigt som du är flexibel, blir det lättare för potentiella arbetsgivare att rekrytera dig.